Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Liberije o mogućnostima unapređenja obrazovne i naučne saradnje dve zemlje.

Šarčević je tokom razgovora istakao da  program „Studiraj u Srbiji“ nudi različite mogućnosti za inostrane studente.

Imamo dva nivoa moguće saradnje. Jedan je stipendiranje studenata iz vaše zemlje. Naš projekat ‘Svet u Srbiji’ omogućio je da dogovorimo jedan broj stipendija. Možemo prihvatiti u razmeni jedan broj studenata i profesora. Možemo  zajednički osnivati određene vrste ustanova na teritoriji vaše zemlje po vašem izboru, naveo je on.

Šarčević je ukazao je da je srpsko obrazovanje visoko rangirano u svetu.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findili rekao je da više od 60 odsto populacije Liberije čine mladi i da ih je potrebno obučiti za tržište rada, kako bi se očuvala socijalna stabilnost.

Srbija je u okviru Bivše Jugoslavije imala dosta studenta iz Liberije  i želja nam je da ponovo uspostavimo sličnu saradnju, kazao je on.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropsku saradnju Viktor Nedović i savetnica ministra Tatjana Cvetkkovski.

post_link