U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je održan sastanak sa delegacijom iz Hrvatske na kome su razmenjena iskustva o načinu organizacije nauke i visokog obrazovanja.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor doktor Vladimir Popović upoznao je predstavnike Hrvatske delegacije da je u Srbiji u toku reforma sektora nauke i da se, između ostalog, radi na formiranju Fonda za nauku

Predstoji nam ključni deo koji definiše kvalitet visokog  obrazovanja i finansiranje. To je ono što nas očekuje u narednom periodu. Sva iskustva su dobro došla“, rekao je Popović i dodao da Ministarstvu predstoji donošenje više novih zakonskih i podzakonskih akata.

Direktorka AZVO (Agencije za znanost i visoko obrazovanje) iz Hrvatske Jasmina Havranek  ukazala je da ne treba prosto kopirati modele drugih, već ono što je primenljivo na određen sistem.

Trebalo bi zapravo imati neki zajednički okvir ali treba zadržati i svoje specifičnosti, kazala je ona.

Havranek je kazala  je prvi krug akreditacije u Hrvatskoj trajao pet godina i da nije bio ni malo lak, ali da je postojala politička podrška,

Stvari moraju biti jasne i transparente. Pristup morta biti jednak biolo da je reč o državnim ili privatnim fakultetima, navela je ona.

Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka Ana Langović Milićević, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje,Bojan Tubić i savetnica ministra Tatjana Cvetkovski.

post_link