Поводом Међународног дана поезије објављен је Зборник дечјих литерарних радова Српске куће из Пожаревца. Одабрани су радови тридесет седам младих писаца, аутора који наставу похађају у следећим групама Српске допунске школе ,,Свети Сава“ у Италији: Вићенца, Скио, Тори ди Квартезоло и Роверето, а које је послала Ивана Марјановић, професор разредне наставе.

,,Ученике подстичем да откривају љубав према азбуци као тајанственом кључу за улазак у свет књига, а наша радост је неописива јер смо уз помоћ магичног кључа закорачили у свет књижевности. У Зборнику су заступљени дечји радови, поезија и кратке приче. Ствараоци су деца школског узраста која захваљујући љубави према ћирилици и матерњем језику који уче, успостављају комуникацију са родбином и пријатељима. Мотивацију су налазили у бројним темама из завичаја, дома, живота у породици, стеченим пријатељствима. Радо изражавају своја осећања према родитељима, родбини, најбољем другу, кућном љубимцу или омиљеном фудбалском тиму. Подстицај за песме и приче било је и сунце и киша и пролеће и јесен, и јутро и вече. У њиховој машти и шума постаје чаробна.  Деца су на различите начине изражавала своја искрена осећања и дивљење лепотама своје домовине не заборављајући ни прошлост свога краја ни вредности традиције“, каже учитељица Ивана, поносна успехом својих ђака.

У оквиру пилот-пројекта, везано за Међународни дан матерњег језика, у школи  Scuola secondaria di I grado Giacomo Zanellа у Арзињану у Италији, 7. марта  2019, професорка Јелена Јовановић, представила је Српску допунску школу ,,Свети Сава“ у трајању од два сата. Предлог је потекао од  Јелене Јовић, мајке ученице из ове школе.           Шеснаесторо ученика (од којих је само једно српске националности) и њихов разредни старешина Лаура Фонсо, упознали су се са положајем и историјатом српске државе, видели неке од наших природних лепота. Такође су сазнали о времену и разлозима настанка наше дијаспоре у Италији, цркви и српској допунској школи под окриљем Министарства просвете Републике Србије. Ђацима су представљени највећи успеси српских научника, спортиста и младих математичара и физичара. Нису крили одушевљење нашим савршеним писмом. Представљена им је крсна слава као нематеријално српско благо под заштитиом УНЕСКО-а. Професорка Лаура Фонсо је исказала нарочито дивљење српском Министарству просвете, науке и технолошког развоја које брине о својој деци у дијаспори и омогућава им да науче оно што уче њихови вршњаци у отаџбини, како би им се могли прикључити у сваком тренутку школовања са важећом документацијом.

Позвала је да и следеће године Српска допунска школа ,,Свети Сава“ буде гост њиховој угледној школи, али да је у плану да се том приликом представи целом разреду, не само једном одељењу.