Да раздаљина између два града, две државе не представља препреку за стварањем пријатељства, није непознато. Али, када се ти многобројни километри истопе пред уметничким стваралаштвом најмлађих, који и јесу основ свих животних прегнућа духа, тада схватимо да су млади ти који стварају управо та вечна и права пријатељства и својим  стваралаштвом померају границе.

Једна таква наставна активност, чија је идеја потекла од Татјане Поповић, наставнице у допунској школи на српском језику у Штутгарту, имала је за циљ да повеже децу из дијаспоре и матице, из градова Штутгарта и Инђије и да кроз њу створи нова пријатељства између деце из различитих средина чији је заједнички матерњи језик. Наставница Татјана не би успела у својој мисији да идеју није подржала и њена дугогодишња колегиница Наташа Миливојевић, педагог у школи „Душан Јерковић“ из Инђије, која је процесу реализације ове наставне активности била координатор у Србији.

Обе координаторке, Татјана и Наташа, су пошле од претпоставке да децу из две различите државе, али истог матерњег језика повежу кроз заједничку пројектну активност прављења и писања честитки поводом  два велика хришћанска празника,  Божића и Ускрса.

Децембра 2018. године наставна активност под називом „ Небитно где се налазимо, увек смо под истим небом“ започета је у допунској школи на српском језику у Штугарту. Наиме, ђаци су на својим часовима израђивали и писали честитке за божићне и новогодишње празнике својим другарима у Инђији. Честитке које су упутили ученици допунске школе на српском језику писани су генерацији првака у ОШ „ Душан Јерковић“ из Инђије.  Сва деца из обе школе су у оквиру ове активности била укључена.   Тај чин примања честитке је био веома радостан за  ђаке прваке у Инђији. У овој активности су били укључени сви учитељи првака матичне школе и деце из подручног одељења. Осим радости било је и изненађења. Деца су реаговала искрено и истог момента пожелела да узврате на сличан начин.

Заједно са својим учитељима имала су простора да се из различитих углова упознају са значењем Ускрса као великог верског празника. Две недеље је трајала активност у којој су малишани причали, певали, истраживали и стварали у духу Ускрса. Као завршница и круна низа активности направљене су  различите честитке и поклони које су наменили деци из допунске школе на српском језику из Штутгарта. Честитке су осим симбола Ускрса са собом понеле много поздрава, лепих жеља другарима а све у нади да ће се и ти другари осећати срећно и задовољно као што су се и сами осећали у току новогодишњих празника.

Деца умеју да у свој рад унесу много љубави и труда а честитке које ће се наћи за Ускрс пред другарима из Штутгарта то и показују. Намера је, како пројектна настава и налаже да крајњи производ има своју вредност, а израђене божићне и ускршње честитке и поклони имају огромну вредност.

У циљу наставка сарадње деца из ОШ “Душан Јерковић” очекују приказ обележавања Видовдана у оквиру Видовданске академије, која се традиционално одржава у Штутгарту, а чији су учесници управо деца из допунске школе на српском језику. Материјал са ове свечаности ће бити поклон  ученицима у Инђији за дан школе у септембру наредне школске године.

Текст написале Наташа Миливојевић и Татјана Поповић