Опраштамо се,
опраштамо се и страшно дугим ногама
одлазимо у свет.

Мирослав Антић

На завршној приредби Српске допунске школе ,,Свети Сава“ , 25. маја 2019. у Валдању у позоришту „Супер“, уживали смо у садржајном програму ђака и испратили другу генерацију осмака.

Програм је започео заједничком изведбом химне „Боже правде“.

У првом делу наступила су двадесет два ученика учитељице Иване Марјановић са наставних пунктова Вићенце, Тори ди Квартезола, Алонтеа и Скиа, поносно говорећи и певајући о српском језику, ћирилици, азбуци православља, рецитујући „Крваву бајку“ и стихове Мирослава Антића. Након тога су представили неке од својих радова објављених у „Зборнику књижевног стваралаштва младих Србије и дијаспоре“ Српске куће из Пожаревца. Узори су им били српски писци Душан Радовић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Десанка Максимовић и многи други.

Други део програма у којем је наступaло седамдесет осморо ђака учитељице Јелене Јовановић,  отворили су ученици-водитељи, Наталија и Илија из Арзињана говоривши о важности заједничке свести за очувањем српске цркве, школе и српског идентитета уопште. Темом „ Детињство“ представили су се млађи ученици Валдања, Басана дел Грапе и Арзињана. Друга тема је била школа у којој су водеће улоге дате матурантима. Времепловом смо отпутовали у време Бранислава Нушића уживајући у готово професионалној глуми ђака из Вићенце у адаптираним одломцима „Аутобиографије“.  Затим смо се кроз духовите скечеве и краће драмске текстове у којима су глумили ученици из Басана, Арзињана, Валдања и Вићенце, селили у савремено доба где смо видели шта раде дневник и оцене када је школа празна, затим да и наставници имају проблеме које решавају на наставничким већима.

Приредба је завршена заједничким хорским певањем песме,,За милион година“ свих ученика школе, симболично позивајући да другаство које су стекли у Српској допунској школи никада не престане. Киша балона у бојама српске заставе која се овом приликом просула по ученицима, била је врхунац радости малишана и публике.

Након програма, учитељице су свечано уручиле сведочанства осмацима и захвалнице парохијском свештенику Далибору Ђукићу, представницима удружења и Саветима родитеља. Председник савеза Срба у Италији, Душан Алексић, уручио је поклон ђака учитељици Ивани Маријановић којој је ово завршна година рада у Српској допунској школи у Италији.