Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i rektor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Ministarstva inostranih poslova Rusije, Anatolij Torkunov razgovarali su danas o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji tog instituta i Univerziteta u Beogradu, kao i pokretanju zajedničkog master programa.

Šarčević je istakao da je internacionalizacija obrazovanja jedan od prioriteta  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U toku je rad na Strategiji obrazovanja i nauke do 2030. godine, gde mapiramo one zemlje koje imaju bliske odnose sa nama i od kojih možemo mnogo toga da naučimo. S druge strane, Srbija ima prestižne institucije i značajna iskustva koja može da prenese drugima, rekao je ministar.

Ministar je ukazao na značaj produbljivanja prijateljskih veza dve zemlje.

 Saradnja sa Ruskom Federacijom jedana od prioriteta Vlade Srbije. Veze sa bratskim narodom Rusije su nam jako bitne, naročito na nivou visokog obrazovanja, rekao je on.

Rektor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Anatolij Torkunov rekao je da  ruske visokoškolske ustanove imaju dugogodišnju saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz Srbije, ali da se razmatraju novi formati saradnje.

On je naveo da bi se naizmenično u Beogradu i Moskvi mogli organizovati redovni sastanci stručnjaka iz oblasti politikologije i istorije.

Imamo takve forume sa više univerziteta i stručnih centara…, kazao je Torkunov.

On je dodao da se intenzivno radi na formiranju mrežnih master programa u Evropi i svetu i da trenutno postoji 30 takvih programa saradnje.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da osim instituta koji su u sastavu Univerziiteta u Beogradu u Srbiji postoji još 60 naučnih instituta.

Od toga je 20 u polju društveno humanističkih nauka, kazao je on.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navela je da je Srbija postala programska zemlja u programu Erazmus plus.

Možda je ovo dobra prilika da obezbedimo određeni broj mobilnosti i za nastavnike i studente između naša dva univerziteta, kazala je ona.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i predstavnica kompanije NIS Snežana Lakićević.

post_link