У Амбасади Србије у Берну 1. јуна 2019. одржана је акција „Негујмо српски језик“, коју Министарство културе и информисања Републике Србије и Амбасада већ две године заједно спроводе у Швајцарској.

Пред препуном двораном у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику из читаве Швајцарске, њихови родитељи и наставници, приказана је дечија представа са мотивима из српских народних бајки, у извођењу Светислава Булета Гонцића, Аните Стојадиновић и Душана Матејића, који су за ову прилику допутовали из Београда.

Отварајући скуп, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић навела је да је основни циљ Министарства културе и информисања и Амбасаде да кроз спровођење ове акције помогне очување језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању, при чему је посебно значајно то што је акција пре свега посвећена деци школског узраста.

Светислав Буле Гонцић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“, подсетио је да је она започела у Србији пре четири године на нивоу Града Београда и да је ступањем тадашњег градског секретара за културу Владана Вукосављевића на дужност министра културе и информисања подигнута на републички ниво. Он је оценио да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин да се стратешки поставимо према питањима нашег језика и писма код српског народа у дијаспори.

Присутнима се обратила и проф. др Кајоко Јамасаки Вукелић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика. Проф. Јамасаки Вукелић, која већ скоро 40 година живи и ради у Београду и изврсно говори српски језик, пренела је ученицима поруку о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика и ћириличног писма. „Ваш језик је ваш завичај“ – поручила је професор Јамасаки Вукелић.

Уследила је додела диплома и награда ученицима српских допунских школа у Швајцарској за најбоље литерарне радове на конкурсу који је расписала Амбасада у оквиру акције „Негујмо српски језик“ на тему „Српски језик – моје благо“.

Награђени радови у категорији од 1. до 4. разреда су:
1. Дуња Милетић, 2. разред
2. Марко Томић, 4. разред
3. Ирина Арсенијевић, 2. разред

У категорији од 5. до 8. разреда, награђени су:
1. Софија Вучковић и Андреа Јоксимовић, 8. разред
2. Аница Лазић, 7. разред и Јелица Лазић, 8. разред
3. Јован Баџић, 5. разред

Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда „Evro Book“ донирали су књиге на поклон српским ђацима у Швајцарској, док је Министарство културе и информисања поклонило мајице са натписом „Негујмо српски језик“.

На крају свечаности присутнима се у име Министарства просвете обратила госпођа Биљана Букинац, координаторка српских допунских школа у иностранству, а наставници српских допунских школа у Швајцарској поделили су ученицима осмог разреда Уверења о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству.

Извор: Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији