У српској допунској школи у Штутгарту, 29.06. 2019.године, гостовали су чланови гусларског друштва Хајдук Вељко из Франкфурта: Илија Палдрмић, Божо Мићановић, Драган Јефтић и некадашњи члан друштва уз Штутгарта, Синиша Икановић.

Ученици свих узраста, од првог до осмог разреда, имали су јединствену прилику да се упознају са овим народним инструментом. Током предавања пропраћеног презентацијом о разумевању значаја гусала у српској историји и традицији, ученици су на очигледном примеру учили  о деловима гусларске ношње, као и деловима инструмента. Знатижељно су учествовали и у дијалогу са гусларима, старији – повезујући знања о историјским догађајима са гуслама, а млађи – изражавајући жељу да се упознају са техником свирања.  На општу радост,  присутни ђаци су имали прилику да се опробају и у правилном држању и свирању овог инструмента.

Изузетна атмосфера забележена је и камером учитељица, Татјане Поповић и Биљане Петровић, којима  је ова радионица свакако обогатила наставни програм рада и омогућила даљи рад  са изузетно мотивисаном децом за даље изучавање српске традиције, на неком од следећих часова.