И ове године традиционално је одржана Видовданска академија под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије – Штутгарт и Српске православне црквене општине у Штутгарту.

У недељу, 30. јуна 2019. године, у Штутгарту се окупило око две стотине ученика да прослави наш велики празник – Видовдан. Осим прославе Видовдана, мотив ове дивне манифестације јесте и свечано уручивање сведочанстава ученицима завршног разреда допунске наставе на српском језику, а сваки од њих добио је на поклон и сет оловака са угравираним написом „Генерација 2018/2019“.

Учесници програма Академије били су ученици и наставнице допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг, као и полазници верске наставе вероучитељице Милице Делић, док је овогодишњи домаћин био Савет родитеља из Штутгарта и околине. Као и претходних година, родитељи и свештенство Српске православне цркве у Штутгарту и овога пута потрудили су се да улепшају нашу свечаност обезбедивши храну и пиће за све госте. Целокупан прилог од 400 евра приложили су за лечење Николине Јосић, девојчице која болује од тешке болести, а која се тренутно лечи у Штутгарту по други пут.

Сада већ традиционалан скуп поздравио је и подржао генерални конзул Божидар Вучуровић, који је свим ученицима завршног разреда честитао на успеху, а осталим ученицима пожелео срећу и истрајност у мисији очувања српске културе и традиције.

Такође, догађај је благословио протојереј Станко Ракић, а све ђаке саветовао рекавши:

„Драга децо, сада је на вама ред да докажете и покажете да Лазарова жртва није била узалудна!“

Након поздравних речи, Видовданска академија свечано је отворена песмом „Песма о Косову“, коју је емотивно и веома надахнуто хорски извело две стотине ученика у један глас. У истом маниру Академија је и завршена. Песмом „Србијо, најлепша бајко“, пропраћеном громогласним аплаузом, испраћени су сви гости ове свечаности.

Док су бином марширале чете ученика, низале су се песме и рецитације, извођене из најдубљег и најчистијег у нама – душе и срца.

„Ој, Косово, Косово“ „Србија“, „Кренули су Обилићи“, „На Газиместану“, „Сини, јарко сунце, са Косова“, „Јечам жњела Косовка Девојка“ само су неке од песама које су се тог дана нашле на репертоару.

Будући да је читава манифестација била у знаку Косова, „најскупље српске речи“, како ученици и наставнице тако и публика са узбуђењем пратили су програм, који засигурно никога није оставио равнодушним. Чувајући ћирилицу, српску историју и традицију од заборава, ученици су још једном доказали да су достојни речи нашег ученог и мудрог владике Николаја Велимировића, који је једном приликом рекао: „Образован човек је онај који носи образ, лик Божији у својој души и стид на свом лицу. За таквог ми Срби кажемо да је образован или образит човек.“