Јесен је за ученике српске допунске школе  у Италији протекла у занимљивим активностима.

У Трсту су, у новембру, ученици Српске допунске школе „Јован Милетић“, после часова редовне наставе, посетили библиотеку Српске православне црквене општине. Сама библиотека је у мају 2019. године отворена за јавност. Отварање библиотеке  је последица вишедеценијске сарадње Српске православне црквене општине и Архива  Републике Србије која се састојала у сакупљању и  бележењу богате библиотекарске грађе. Ученицима је , у зависности од узраста, представљен фонд књига и  поново  је истакнута важност читања на  матерњем  језику.

На наставном месту Скио, изведена је  позоришна представа  у оквиру школског пројекта „ЖИВА ЛЕКТИРА” коју је приредило Удружење за позориште  телевизију и филм „Епизодиста“-Београд. Посету је организовала учитељица Драгица Додеровић у сарадњи са Саветом родитеља из Скиа.Изведена је монодрама која подразумева обраду школске лектире у форми позоришне представе. Представа „Кад је Нушић био мали“,  рађена je према мотивима из Нушићевих романа Хајдуци и Аутобиографија. Предвиђена је за ученике од  1. до  8. разреда основних школа и прилагођена српској деци у иностранству која похађају српску допунску школу. Представа је првенствено имала за циљ стимулисање писања и читања  ћирилицом  као и мотивисање ученика за одлазак у позориште. Поред едукативног, потврђено је да је и забавног карактера. У извештају родитеља написано је: „Било је то једно дивно искуство првенствено за малишане, а и ми одрасли смо се од срца насмејали Нушићевим догодовштинама из детињства, у којима смо се и сами пронашли. “ Сам одзив деце и реакција на представу, оцењени су веома задовољавајуће.

И октобар је обиловао активностима.

Четврте по реду ,,Дечје игре без граница“ одржане су у градићу Торију ди Квартезолу.  Организовале су их Српска допунска школа „Свети Сава“ и Удружење „Слога“ из Вићенце и Басана дел Грапе, а под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Уз  ђаке из Италије учествовале су и екипе из Србије, Републике Српске и Словеније. Поред спортских дисциплина, ученици су се такмичили у квизу знања „Великани српске књижевности“, који су припремиле наставнице Јелена Јовановић и Драгица Додеровић,  као и у игри „На слово, на слово“. У паузи за ужину погледали су представу „Исцепана бајка“  Креативног студија „Чаролија“ из Новог Сада.  На крају садржајног дана, све екипе су добиле захвалнице, а они најбољи, медаље.

Ученици школе „Јован Милетић“ су посетили изложбу поводом 150 година освећења новог храма Светог Спиридона у Трсту која је постављена у сарадњи са Архивом Републике Србије у сали Српске православне црквене општине. Слушали су о животу тршћанских Срба који су део личног материјалног богатства оставили будућим поколењима. У храму Светог Спиридона,  велики број деце је присуствовао и концерту црквеног и дечијег хора у којем певају и ђаци српске школе.