У последњој недељи новембра реализован је конкурс „Млади чувари српске народне културе“ који је расписао Управни одбор Удружења „Чувари дела Вука Караџића” и Град Чачак (у сарадњи са Вуковом задужбином). Теме конкурса урађене су уз подршку породица јер су ђаци истраживали старе речи и приче из српских крајева. Млађи су писали на тему „Питали смо баке и деке за старе речи неке“, а старији ученици су одговорили на тему „Прича из мог краја“. На конкурс је послато чак 34 рада. На овај начин, показало се да се у француској дијаспори негује традиција српског језика и културе и да се старе речи чувају од заборава.

У источној Француској, у Нансију, почетком новембра, Удружење „Свети Сава“ организовало је прославу и дружење за српски народ, на којој је српска допунска школа узела учешће. Ученици су кроз презентацију представили рад и циљеве српске допунске школе у иностранству, затим су отпевали песму Ђуре Јакшића „Чини ми се, душо моја, да је Србија“, а на крају је био приказан резултат едукативне радионице у виду филма „Телом у Француској, духом у Србији“, снимљеног у мају ове године. На зидовима сале налазиле су се фотографије које су направили српски ђаци.

У Културном центру Србије у Паризу одржан је 20. новембра тематски час о јесени. Прављење јесењег пејзажа било је на радост деце, а у функцији развијања говорних компетенција, правилног изражавања и утврђивања временских прилика, боја, радова у јесен, воћа, поврћа, послова у пољу, активности животиња… Час је почео певањем песме „Леле, дуње ранке“.

Средином новембра у Културном центру Србије у Паризу одржана је изложба поставке Етнографског музеја. Тематски часови о нематеријалном културном наслеђу употпуњени су одласком на изложбу. Била је то прилика да се омогући реалистични доживљај наученог и да се ученици подстакну да научено повезују са личним искуством.

Одличну сарадњу са ђачким родитељима показују нове слободне активности у Милузу и Белфору, које се реализују уз њихову подршку. Ђаци од ове школске године суботом након наставе негују народни дух кроз фолклорне игре. Ученици се упознају са многим колима из разних крајева наше земље и имају прилику да кроз игру и покрет уче о народној традицији и култури, као и о музици. Захваљујући залагању ђачких родитеља, ученици су добили и трајна наставна средства у виду великих плаката у боји. На њима су приказани значајни Срби, српски манастири и свеци који се прослављају у породицама.

Српска допунска школа у Париском региону присуствовала је обележавању Дана примирја на српском војничком гробљу Тије 9. новембра ове године – на церемонији је било око 60 ученика са родитељима и наставницима.

Допунска школа у Француској заједништво и одличну сарадњу показује првим конкурсом допунске школе, који су радо прихватиле и спровеле све колегинице. Најбољи лого српске допунске школе у Француској изабраће петочлани жири, који чине уметници српског и француског порекла. Изабрани лого постаће једно од обележја школе и знак наше интернет странице за ову школску годину. Проглашење, додела награда и похвалница планирана је за Светосавске дане.   

Аутор чланка: Милија Јевремовић