СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

 Учествовали ученици из Филингена и Блумберга

Поводом школске славе Светог Саве у групама учитељице Биљане Анђелковић одржана је Светосавска академија у спрпској православној цркви Архангела Михајла у Филингену , 26. јануара 2020. године. Након литургије, причешћа,сечења славског колача и беседе оца Миленка Марковића и оца Братислава из Штутгарта започела је Светосавска академија. Културно уметнички програм је започео  светосавском химном и поздравном беседом  и честитањем славе. Уследио  је рецитал ,  хорска песма  са ученицима из Блумберга и Филингена. Фолклорна секција је извела сплет игара из Србије  „Играле се делије“, а представили су се и предшколци са народним играма.  На Светосавској академији је учествовало седамдесет ученика српске допунске школе. Родитељи су били задовољни програмом и начином како је организован дан, а посебно су се захвалили оцу Миленку и учитељици Биљани Анђелковић. Као и претходних година отац Миленко Марковић је поделио деци светосавске пакетиће. Након приредбе је уследила забава уз народне игре.

Извештај направила: Анђелковић Биљана

Извештај са Светосавске приредбе у Гепингену

У недељу 26. јануара 2020. године у храму Светог Архангела Михаила у Гепингену, поводом школске славе Светог Саве, одржана је Светосавска академија.  Након литургије, причешћа,сечења славског колача и беседе оца Миленка Бакмаза, ученици из Гепингена и Ајслингена, учитељице Славице Симић и Наташе Миленковић узели су учешће у програму, рецитујући песме посвећене Светом Сави. Посебну част за ученике причињавало је присуство родитеља, родбине и пријатеља. По завршетку приредбе подељени су пакетићи за сву децу и за учеснике приредбе. Родитељи су изразили велико задовољство због учешћа своје деце, као и захвалност учитељицама на уложеном труду.

Извештај сачинила: Славица Симић

Извештај са Светосавске приредбе у Ројтлингену

У недељу, 02.02.2020. године, у Ројтлингену је поводом школске славе Светог Саве одржана Светосавска приредба.  Након литургије, причешћа, сечења славског колача и беседе свештеника Миленка Бакмаза, ученици пункта у  Ројтлингену, а којима су наставнице Јована Кнежевић и  Наташа Миленковић, узели су учешће у програму. Рецитовали су песме посвећене Светом Сави. Посебну част за ученике било је присуство њихових родитеља, родбине и пријатеља. По завршетку приредбе подељени су пакетићи за сву децу, као и за учеснике приредбе. Родитељи су изразили велико задовољство због учешћа своје деце, као и захвалност учитељицама на уложеном труду.

Извештај сачинила: Јована Кнежевић

Пфорцхајм, Раштат, Карлсруе, Гагенау, Брухзал и Баден-Баден 

Поводом школске славе Светог Саве у групама учитељице Славице Ступар одржана је Светосавска академија у спрпској православној цркви у Карлсруеу, 26. јануара 2020. године, након литургије, причешћа,сечења славског колача и беседе оца Александара Шкорића. Рецитал је започео поздравном речју ученика Доминика Костића и честитањем славе. Уследила је Светосавска химна, рецитал, хорска песма „Ко удара тако позно“ са солистима:Теодором Маглов и Сергејом Дракулићем, рецитал, скеч „Коме црква није мајка, томе ни Бог није отац“ са актерима Растком Шкорићем, Сергејом Дракулићем и приповедачем Кристином Мићић. На крају је Ана Шкорић извела на клавиру Светосавску химну. На Светосавској академији је учествовало шездесет пет ученика. Родитељи су своје задовољсто поводом славе и академије изразили кроз честитке упућене деци, оцу Александру Шкорићу и учитељици Славици Ступар. Као и претходних година отац Александар Шкорић је поделио деци светосавске пакетиће. Родитељи: Дејан Мицић, Весна Лешчешен, Рада Шутуловић,Данијела Стојковић, Светлана Личина, Драгана Симић, Наташа Дракулић…. Изразили су своје задовољство, похвалили децу и целокупну организацију.

Извештај сачинила: Славица Ступар

Светосавска академија „Од Растка до Светог Саве“

У суботу, 01.02.2020, у Штутгарту је одржана Светосавска академија ђака српске допунске школе из Штутгарта и околине. Приредби је присуствовао велики број ученика, родитеља и гостију. Ученици су се представили разноликим тачкама. Наступао је хор са неколико песама, рецитовали су различите песме о Светом Сави, приказали драмски наступ. И најмлађи ученици, предшколци вероучитељице Милице, такође су се представили, а најмлађи учесник приредбе имао је само три и по године.

Присутној публици и гостима обратио се протојереј-ставрофор Борисав Симић, старешина храма Сабора Срба светитеља у Штутгарту, пожелевши срећну славу ђацима, радост свима присутнима, као и да се увек сећамо Светог Саве и у животу практикујемо и спроводимо све оно чему је Свети Сава учио наш народ још пре осам векова. Присутнима се обратио и Божидар Вучуровић, генерални конзул Републике Србије у Штутгарту, такође пожелевши срећну славу свима, а свој говор преточио је у стихове посвећене Светом Сави. Срећну славу, велико задовољство и част што присуствује нашој Академији изразила је и гошћа из Београда, Јасмина Јовановић, помоћник министра просвете.

Татјана Поповић, координаторка српске допунске школе за Баден-Виртемберг, такође је пожелела срећну славу ђацима, захвалила се родитељима на помоћи и ангажовању, јер без њих ова школа не би постојала, као и Генералном конзулату, свештеницима и наставницама, које су такође веома важна карика у тиму. После завршене приредбе, родитељи су радо поделили своје утиске. На питање како им се допала приредба, сви су имали позитивно мишљење.  Косановић Драгана са осмехом је узвикивала: „Дивно! Дивно! Дивно!“ Гавриловић Силвија је додала да су деца била предивна, посебно издвајајући наступе хора.

„Било је одлично, дјеца су била дивна, прави професионалци, одлично су урадили свој посао. Само тако! Напред! Велико хвала наставницама на раду и труду“, рекла је Тања Драгичевић, док је Марковић Јелена, мајка ученица из Леонберга, изјавила да јој је било дивно и упутила много комплимената свој деци, наставницама, конзулу и свештенству.“ Душан Радовић позитивно се осврнуо на временско трајање приредбе, а посебно је похвалио програм због разноликости садржаја који су били приказани  на бини. Још је истакао да се нада да ћемо сваке године бити све бољи. Ирена Цугуси, мајка ученика из Штутгарта, одушевљена организацијом и музиком,  упутила је све похвале деци, наставницама, родитељима.

Своје утиске о Академији поделили су и уважени гости рекавши: „Ова приредба има једанаест слова: ФЕНОМЕНАЛНО“, са одушевљењем изјавио је генерални конзул РС  у Штутгарту. Станко Ракић, протојереј и свештеник храма Сабора Срба светитеља, прокоментарисао је: „Несвакидашње вече и један велики угођај како за очи, тако и за уши, а свакако за дух сваког присутног родитеља овде у сали.“ „Веома је било лепо и пуно утисака. Сасвим је другачије када гледате ово у Србији и овде, где можете да видите колико људи цене и воле земљу из које долазе. Срце ми је пуно утисака и емоција“, рекла је госпођа Татјана Цветковски, гошћа из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

После свега може се само закључити да је утисак свих присутних био исти – Светосавска академија из године у годину све је боља и лепша.

В. Д. – С. С. – Ј. К.

Представа “Путем Светог Саве”

Као наставник Српске допунске школе је увек тешко направити нешто што није често рађено и то представља велики изазов. Наш програм за Светосавску академију ове године поред песама и рецитација је улепшала како у Штутгарту тако и у Манхајму представа “Путем Светог Саве”. У представи је учествовало 26 малих глумаца из Манхајма и Хајделберга. Посебни костими,музика  као и део фантастичног који се повезује са реалним дечијим светом је специфичност оваквог формата представе. Посебна потешкоћа у креативном раду је текс који се пише и који мора да прати глумачке, занимљиве и тематски испраћене захтеве једне представе. Да смо успели у циљу, говори и реакција публике која је била више него одушевљена професионалношћу малих и великих ђака наше школе. Она је на захтев публике извођена три пута и то два пута у Манхајму! Ово је нама већ друга представа и полако мењамо садржај и изглед прослава и приредба на које смо навикли наше родитеље и публику годинама. Надам се да ћемо и у догледно време са неком новом представом оправдати нека нова очекивања свих.

Наставница,мр Ксенија Гаћиновић