Програм Светосавске академије под називом „Ми учимо, верујемо и стварамо“, према оригиналном сценарију наставнице Татјане Милановић, припремили су са својим наставницама Соњом Зрнић и Тањом Недељковић ученици  који похађају наставу на српском језику у организацији  МПНТР заједно са децом из Литерарне секције Ршум школица и Дечијим црквеним хором Бели анђео. Академија је одржана 1. фебруара 2020. године у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту, уз благослов и подршку  старешине Храма, Протојереја ставрофора Симона Туркића.

Након интонирања националне химне и поздавног обраћања, Беседу о Св. Сави казивао је отац Симон. Програм је настављен игроказом „Бајка о Св. Сави“, музичким програмом и казивањен стихова о највећем српском просветитељу и светитељу. Гости програма били су чланови Гусларског друштва Хајдук Вељко, Изворна група Звуци завичаја и Бранимир Митровић, члан Књижевне радионице из Франкфурта, који су програм обогатили својим рециталима уз пратњу гусала. У оквиру програма приказан је десетоминутни документарни филм који је монтиран од аматерских снимака и фотографија насталих на ваннаставним активностима или у оквиру наставе. Циљ пројекције филма био је да, осим промоције наше наставе, посредно у програму учествује што већи број ученика. Један сегмет филма био је посвећен животу и раду Светог Саве. Колажни и свечани програм је достојанствено обележио Школску славу, и завршио се заједничким интонирањем Химне Св. Сави након чега је пресечен славски колач, а сви ученици су добили пакетиће са пригодним садржајем.

Деца су били достојни домаћини бројним уваженим гостима: генералном конзулу, господину Бранку Радовановићу, председнику Централног Савета Срба у Хесену, господину Миодрагу Стојковићу, Дијани Авдић, председници огранка Органицације српских студената у иностранству, представницима Вести, најважнијег независног дневног листа у дијаспори, уваженом свештенству, као и Љубиши Симићу, председнику УП Седмица, Нади Стојковић, подпредседници СДП Бад Хомбург, господину Славку Тодићу, угленом привреднику из Бабенхаузена, спонзору Академије, и другим председницима и члановима српских клубова и удружења у Хесену.

ФОТОГАЛЕРИЈА: Независни дневни лист ВЕСТИ, аутор: Зоран Вицеларевић

У име наставница у покрајини Хесен текст сачинила Татјана Милановић