Свечане прославе посвећене Светом Сави уприличене су широм Швајцарске.

Српске допунске школе у сарадњи са Српском православном црквом и многим културним удружењима Срба у Швајцарској организовале су приредбе у периоду од 25. јануара до 15. фебруара 2020.

Савиндан су обележиле све допунске школе на српском језику у Швајцарској, од Шафхаузена на северу, до Виспа на југу; од Женеве на западу до Мелса на истоку, а најмасовније и централне приредбе уз учешће великог броја ученика одржане су у Цириху, Берну, Лозани и Сен Галену.

Издвајамо неке од извештаја.

Валис

Допунске школе на српском језику у кантону Валис свечано су обележиле школску славу Светог Саву приредбом организованом у музичкој сали школе Им Санд у Виспу.

Свету Литургију служио је надлежни парох из Лозане протојереј Богољуб Поповић, а домаћини славе ове године биле су породице Ђурић и Станишић. Након службе ученици професорке Мире Томић извели су једносатну школску приредбу састављену од драматизације приче „Златно јагње“ Светлане Велмар Јанковић, као и поезије наших познатих песника посвећене Растку Немањићу. Наступио је и најмлађи ансамбл фолклорног друштва „Круна“.

Рад и знање сваког ученика публика је поздравила аплаузима, а присуство великог броја деце у сали показало је да српска заједница у другој и трећој генерацији на овим просторима успешно траје и чува своје корене и традицију.

Ст. Гален

Ученици допунских школа источне Швајцарске у суботу 25. јануара присуством литургији, причестом и свечаном приредбом у цркви Хајлигкројц (Heiligkreuz) обележили су школску славу – Светог Саву. Светосавску приредбу чинило је певање  песама: ”Химне Светом Сави” и ”На Светог Саву”, као и рецитације, пригодни текстови и драматизације прича посвећених нашем просветитељу. Речима: ”Пре више од осам векова, на мрачном средњовековном небу Балкана, као блистава звезда, засијао је лик Растка Немањића…” , ученици школе из Уцвила започели су приредбу, да би се редом представили ученици школа из: Вајнфелдена, Сент Галена, Роршаха, Госауа и Вила. Приредбу је, навођењем речи писца и академика Матије Бећковића, да прича о Светом Сави нити стари нити се умара и да су све што причамо само њена поглавља, завршила наставница Марија Гаћиновић. Након тога су свој присутној деци уручени светосавски пакетићи, које је, као и сваке године, припремила Црквена општина Сент Гален.

Истог дана, са почетком у 14 часова, Савиндан је обележен у суседном месту, Госау, у просторијама фолклорног друштва ”Хомоље”, где су ученици ове школе пред окупљеним родитељима и гостима извели програм. Исте вечери, са почетком у 18 часова у Српском културном друштву у Вилу, ученици  допунске школе ”Свети Сава” из Вила, дали су свој допринос обележавању Савиндана.

У недељу 26. 01. у месту Мелс , након литургије у цркви, ученици допунских школа из Уцнаха, Јоне и Бад Рагаца ”Химном Светом Сави” и пригодним рецитацијама прославили су школску славу. За свој труд награђени су пакетићима, које су им уручили представници Српске православне цркве.

Цирих

У препуној цркви Успења Пресвете Богородице у Цириху у суботу 25.1.2020. обележена је школска слава, Свети Сава.

Учествовало је око 200 ученика допунских школа у Цириху, из места и школа Афолтерн, Фолкетсвил, Регенсдорф, Клотен, Билах, Зебах, Швамендинген, Винтертур, Бритизелен, Емтлер и Хардау.

Присутнима се на почетку обратио јеромонах Доситеј  Хиландарац, са Свете горе. Отац Мирослав и отац Доситеј исекли су са децом славски колач.

Ђаке, учитељице Ивану Петковић и Јелену Ангеловски, које су припремиле светосавску приредбу, родитеље и све госте поздравила је Биљана Букинац, представница српског Министарства просвете, науке и технолошког развоја и главна координаторка српских школа у иностранству.

Хорско певање, народне пословице, чувене песме о Светом Сави, као што су оне које су написали Васко Попа, Миодраг Павловић, Војислав Илић, затим мудре речи о роду и језику, из пера Милоша Црњанског или Исидоре Секулић, спремљени су, певани и казивани уз пуно труда, радости и љубави, окупљајући све на путу светосавља.