Са великим задовољством Вам представљамо часопис „ВИД„, који је у поднаслову дефинисан као лист ученика „Школе Вук и Доситеј“ који чува српску традицију, културу и језик.

Часопис излази два пута годишње и каталогизован је у Народној библиотеци Републике Србије. Издавач је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, односно Завод за унапређивање васпитања и образовања Републике Србије.

Образложење концепције часописа:

Часопис је конципиран као модел неговања српског језика у непосредном раду са ученицима свих колега који спроводе активности по Посебном програму образовно-васпитног рада у иностранству на српском језику. Неке од рубрика су осмишљене као радни лист, тако да ће наставници бити у могућности да га користе као очигледно наставно средство, али и да креирају задатке који су се показали успешнима у усвајању потребног знања. Ученици у дијаспори ће моћи да својим прилозима потврде колико су овладали језиком, писмом, правописном нормом и биће поносни на своје прилоге у којима могу изнети став, размишљање и описати доживљено. Дакле, надамо се да ће бити стимулативан у коришћењу језика земље из које потичу, на понос учитеља, родитеља, свих нас!

Први број часописа је већином посвећен пројектним активностима које су биле назначене у лингвистичком раду и настао је као предузетничка активност ученика Фармацеутско – физиотерапеутске школе и ученика „Школе Вук и Доситеј“, који су учествовали у лингвистичком пројекту “ Речи које чувају језичко наслеђе“. Овај пројекат је део првонаграђеног рада “ Речи које чувају културну баштину“ Фармацеутско – физиотерапеутске школе, насловљен као рад од националног значаја , а реализован кроз низ активности које су биле фокусиране на развијање љубави, неговању и очувању језика у дијаспори.

Јелена Стојиљковић и Биљана Петровић