Завод за унапређивање образовања и васпитања организовао је студијско путовање за своје запослене 11. и 12. октобра 2019. Програм студијског путовања подразумевао је првог дана посету Спомен-кући Вука Караџића у Тршићу и манастиру Троноша. Запослени су имали прилику да од локалног водича, добију опсежно предавање о историји манастира Троноша и његовом значају за српски народ у тешким временима, као и о улози коју је имао у развоју писмености у 19. веку и посебно у погледу живота и школовања Вука Стефановића Караџића. У Спомен-кући Вука Стефановића Караџића добили су мање познате податке о пореклу и породици нашег великог реформатора Вука Стефановића Караџића и начину на који су најпре мештани, а у новије време и држава, одали почаст овом великом човеку. Један од таквих доприноса јесте и новоизграђени Научно-културни центар Вук Караџић у Тршићу, у којем су запослени ЗУОВ-а имали прилике да бораве.

Другог дана студијског путовања запослени су посетили Спомен-костурницу борцима из Првог светског рата на Гучеву, где су имали прилику да сазнају занимљиве и важне податке о борбама које су се на овој планини водиле и њиховом значају за трасирање касније великe победe наше војске на Колубари.

Оваква врста студијског путовања показала се као значајна, како за стручњаке из друштвено-хуманистичких области, тако и за оне из природно-математичких и техничких области, јер даје неопходну ширину у културно-историјској свести национално-идентитетском одређењу.